Продължете към съдържанието

СЕТИНГ

Действието се развива в граничната зона на две държави – Дурсия и Балгия. В Дурсия управлява религиозна групировка.  Балгия е политически нестабилна и не може да се справи с установяването на контрол над населените с етнически дурси гранични територии.

В района действат военни и паравоенни сили, свързани с двете държави, частни контрактори, трафиканти на хора и наркотици, хуманитарни огранизации. Останалото местно население оцелява както намери. Територията е транзитна както за търсещи по-добър живот бежанци, както и за преследвани от режима в Дурсия политически дисиденти.

Конфликтът започва през 2018 г. В Дурсия гражданската война между светските сили и религиозната групировка “Права вяра” завършва с победа на последните, което води до бежански кризи и политическа нестабилност и в съседната Балгия. Балгийското правителство губи контрол над граничните райони, докато бежанците и въоръжените групировки преминават границата. 

След като “Права вяра” консолидира властта си в Дурсия, конфликтът се премества в Балгия, където местните опълченци и дурските бежанци се борят за влияние. Трансграничната търговия с наркотици и трафик на хора процъфтяват, а корупцията достига връх.

Събитията досега:

2018 г.

Дурсия, една от големите държави на континента, е разкъсвана от продължителна гражданска война. Основните враждуващи фракции в нея са проправителствените светски сили и техният противник – религиозната фракция „Права вяра“. Околните държави са залети от вълни бежанци и често са плацдарм за различни участващи в конфликта групировки.

Съседна Балгия е в политическа и финансова криза. Обстановката в източните крайгранични райони, населени предимно от етнически дурси, е особено тежка. Правителството няма контрол над големи територии, в които местни големци управляват като феодали. Хиляди бежанци прииждат през граница, бягайки от войната, а заедно с тях и въоръжени отряди на „Права вяра“, търсещи подкрепа сред местното население.

2019 г. 

Гражданската война в Дурсия завършва с пълна победа на религиозната фракция.

Нова бежанска вълна залива Балгия. В граничните райони с още по-голяма жестокост се разиграват схватки между отряди на Права вяра и местното опълчение от Организация за защита на Балгия. И двете страни търпят големи загуби в бойните действия.

Ситуацията е извън контрола на балгийските власти, които се готвят да изтеглят дори граничните си подразделения и хуманитарни звена от района.

2020 г. 

Светската опозиция на новата власт в Дурсия сякаш се съвзема. Множество бивши дурски военни преминават границата, за да се въоръжат и организират в Балгия за последващи действия на дурска територия. Потвърдено е, че те работят с външно финансиране и с пълната подкрепа на балгийските паравоенни формирования Организация за защита на Балгия.

В същото време, Балгия официално изтегля всички свои граничари, хуманитарни и спасителни отряди от граничната територия. 

Отрядите на Права вяра са мобилизирали всичките си сили, за да се противопоставят на новата трансгранична заплаха.

2021 г. 

Обстановката в Дурсия изглежда спокойна. Новата власт консолидира присъствието си във всички райони на страната и опитва да нормализира международните отношения. Бойците на Вярата се вливат в официалната армия на страната, а “свободните” фракции, като Права вяра, са лишени от подкрепа.

Пограничните сблъсъци от началото на лятото бележат нов етап в Граничния конфликт. Изтощените отряди на Права вяра и на балгийските опълченци търсят нови начини да попълнят редиците си и да финансират дейността си. Мащабните военни действия изглеждат част от миналото.

Същевременно, трансграничната търговия с наркотици и трафикът на хора процъфтяват. Стока за милиарди се контрабандира през дурско-балгийската граница. Корупцията в граничните райони достига невиждани нива – на практика властите не се противопоставят на контрабандата, а стават част от схемата.

2022 г. 

Заради липса на средства балгийските държавни гранични войски са разпуснати. Тяхната функция е иззета от частната фирма Периметър контрол – явно местните олигарси взимат борбата с трафика през границата в свои ръце.

Обстановка е напрегната – добре въоръжени и оборудвани групи на Права вяра кръстосват почти открито граничната зона, заплашвани само от малобройните моторизирани патрули на балгийското опълчение, а потокът от бежанци не намалява.

2023 г. 

Годината бележи възхода на трансграничния трафик между двете държави и възникване на истински картел, неофициално наричан „Taken Away“. Мистериозният лидер не се отчита никому. Еднакво преследван от дурци и балгийци, от граничари, полиция, опълчение и паравоверни, той върти милиони от контрабанда.

Отрядите на Права вяра имат ново ръководство – командир с богат боен опит, поддържан от щаб, както са слуховете, от професионални дурски военни. Доминацията им на терен е застрашавана само от слабите сили на опълченците от Организация за защита на Балгия.

Говори се, че дурското правителство е започнало да плаща за всяка глава на заловен беглец. Това допълнително мотивира свирепите правоверни бойци да организират истински лов в пограничните територии.