Skip to content

2023

Годината бележи възхода на трансграничният трафик между двете държави и възникване на истински картел, неофициално наричан „Taken Away“. Мистериозният лидер не се отчита никому. Еднакво преследван е от дурци и балгийци, от граничари, полиция, опълчение и правоверни, той върти милиони от контрабанда.

Отрядите на Права вяра имат ново ръководство- командир с богат боен опит, поддържан от щаб, както са слуховете, от професионални дурски военни. Доминацията им на терен е застрашавана само от слабите сили на опълченците от Организация за защита на Балгия.

Говори се, че дурското правителство е започнало да плаща за всяка глава на заловен беглец. Това допълнително мотивира свирепите правоверни бойци да организират истински лов в пограничните територии

2022

Заради липса на средства, държавните Гранични войски са разпуснати. Тяхната функция е иззета от частната фирма Периметър Контрол- явно местните олигарси взимат борбата с трафика през границата в свои ръце.

Обстановка е напрегната- добре въоръжени и оборудвани групи на Права вяра кръстосват почти открито граничната зона, заплашвани само от малобройните моторизирани патрули на балгийското опълчение, а потокът бежанци не стихва.

2021

Обстановката в Дурсия изглежда спокойна. Новата власт косолидира присъствието си във вички райони на страната и опитва да нормализира международните отношения. Бойците на Вярата се вливат в официалната армия на страната, а “свободните” фракции, като Права вяра, са лишени от подкрепа.

Пограничните сблъсъци от началото на лятото бележат нов етап в Граничния конфликт. Изтощените отряди на Права вяра и на балгийските опълченци търсят нови начини да попълнят редиците си и да финансират дейността си. Мащабните военни действия изглеждат част от миналото.

Същевременно, трансграничната търговия с наркотици и трафикът на хора процъфтяват. Стока за милиярди се контрабандира през дурско-балгийската граница. Корупцията в граничните райони достига невиждани нива- на практика властите не се противопоставят на контрабандата, а стават част от схемата.

2020

Светската опозиция на новата власт в Дурсия, сякаш се съвзема. Множество бивши дурски военни преминават границата, за да се въоръжат и организират в Балгия, за последващи действия на Дурска територия. Потвърдено е, че те работят с външно финансиране и с пълната подкрепа на балгийските паравоенни формирования Организация за Защита на Балгия.
В същото време, Балгия официално изтегля всички свои граничари, хуманитарни и спасителни отряди от граничната територия.
Отрядите на Права вяра са мобилизирали всичките си сили, за да се противопоставят на новата трансгранична заплаха.

2019

Гражданската война в дурсия завършва с пълна победа на религиозната фракция.
Нова бежанска вълна залива Балгия. В граничните райони с още по-голяма жестокост се заиграват схватки между отряди на Права вяра и местното опълчение от Организация за Защита на Балгия. И двете старни търпят големи загуби в бойните действия.
Сатуацията е извън контрола на балгийските власти се готвят да изтеглят дори граничните си подразделения и хуманитарни звена от района.

2018

Дурсия, една от големите държави на континента, е разкъсвана от продължителна гражданска война. Основните враждуващи фракции в нея са проправителствените светски сили и техният противник- религиозната фракция „Права вяра“. Околните държави са залети от вълни бежанци и често са плацдарм за различни участващи в конфликта групировки.

Съседна Балгия е в политическа и финансова криза. Обстановката в източните крайгранични райони, населени предимно от етнически дурси, е особено тежка. Правителството няма контрол над големи територии, в които местни големци управляват като феодали. Хиляди бежанци прииждат през граница, бягайки от войната, а заедно с тях и въоръжени отряди на „Права вяра“, търсещи подкрепа сред местното население.

В тази сложна обстановка работят доброволците от балгийското спасително формирование ДФ 112, които се опитват да предотвратят хуманитарна криза. Те създават и поддържат логистично бежански лагери, осигуряват медицинска помощ, извършват спасителни акции на загубени в планинската местност бежанци и осигуряват противопожарно наблюдение.

В района оперират и паравоенните Отряди за Защита на Балгия. Те декларират, че целта им е защита на целостта и суверенитета на Балгия и отбрана на балгийското население от посегателствата на религиозните дурски отряди.

В тази сложна обстановка работят доброволците от балгийското спасително формирование АСП- Аварийно Спасяване Пловдив, които се опитват да предотвратят хуманитарна криза. Те създават и поддържат логистично бежански лагери, осигуряват медицинска помощ, извършват спасителни акции на загубени в планинската местност бежанци и осигуряват противопожарно наблюдение.

В района оперират и паравоенните Отряди за Защита на Балгия. Те декларират, че целта им е защита на целостта и суверенитета на Балгия и отбрана на балгийското население от посегателствата на религиозните дурски отряди.